همایش مسئولیت و سلامت اجتماعی در دانشگاه تهران برگزار شد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر علی بزرگی، رئیس مرکز آموزشهای ضمن خدمت دانشگاه تهران در ابتدای همایش با بیان اینکه این دوره برای کارکنان دانشگاه در سطوح مختلف برگزار شده است، گفت: «ماموریت مرکز آموزشهای ضمن خدمت، آموزش و توانمندسازی کارکنان دانشگاه اعم از هیاتعلمی، مدیران و کارمندان است. با توجه به بررسیهای صورت گرفته مشخص شد، در حوزه مدیران هم ما نیازمند توانمندسازی و افزایش شایستگیهای حرفهای هستیم».
وی نیازسنجی، طراحی و برنامهریزی، اجرا، ارزیابی و اثر بخشی را از فرآیندهای آموزش برشمرد و افزود: «سرفصل نیازسنجی را معاونت برنامهریزی دانشگاه ارائه میدهد. در بحث ارزیابی، یک ارزیابی پسا دوره وجود دارد که هنوز به بلوغ لازم در این زمینه دست نیافتهایم. البته میتوانیم در گذار زمان و در تعامل با مدیران یک ارزیابی اثر بخش از کسانی که در دورهها شرکت کردهاند، داشته باشیم».
رئیس مرکز آموزشهای ضمن خدمت دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: «در حوزه نیازسنجی علاوه بر کاری که در معاونت برنامهریزی دانشگاه انجام میشود، علاقهمندیم عناوین دورههای مورد نیاز واحدهای مختلف نیز به ما انعکاس داده شود».
دکتر بزرگی با اظهار اینکه در تلاشیم تا دورههای آموزشی مرکز در مسیر برنامههای توسعه دانشگاه قرار گیرد، گفت: «به جهت اهمیت این موضوع سرفصل برنامه سوم توسعه دانشگاه بهعنوان یک واحد آموزشی تعریف شده است. من اعتقاد دارم صرفنظر از برنامههای توسعهای که در محورهای مسئولیتپذیری، اخلاق اجتماعی، مسائل زیستمحیطی و دانشگاه کار آفرین تبیین شده است، یکسری اموراتی هم در حوزههای آموزشی و پژوهشی در بدنه دانشگاه در حال انجام است که باید از آنها غافل نشویم».
وی با بیان اینکه محور همایش حاضر مسئولیت اجتماعی است، افزود: «این محور بهصورت شفاف در برنامه توسعه سوم دانشگاه گنجانده شده است و همایش حاضر با تعامل و همکاری پردیس البرز و بخش سلامت اجتماعی کرسی یونسکو برگزار شده است».
رئیس مرکز آموزشهای ضمن خدمت دانشگاه تهران تصریح کرد: «دورههای آموزشی مرکز در سه بخش نگرشی، دانشی و مهارتی برگزار میشود. این دوره از جنس نگرشی است که در آن مباحث و مفاهیمی گفته خواهد شد تا ذهنها نسبت به برخی از کلید واژهها حساس شود و شرکتکنندگان بتوانند با برخی از اموراتی که در دانشگاه اتفاق میافتد و همچنین برنامههای توسعه دانشگاه و کشور آشنا شوند».
دکتر یونس نوربخش، جامعه شناس و رئیس کرسی یونسکو در سلامت اجتماعی و توسعه دانشگاه تهران نیز به تشریح مفاهیم مسئولیت اجتماعی و سلامت اجتماعی پرداخت و گفت: «مسئولیت اجتماعی موضوع اصلی دانشگاههای دنیا در دههای اخیر است و سلامت اجتماعی هم یک بحث جدیدی میباشد که ترویج این مفهوم و توسعه آن در آکادمیها و مراکز پژوهشی و حتی فضای عمومی کشور یکی از دستاوردهای کرسی یونسکو در سلامت اجتماعی و توسعه است».
وی افزود: «متاسفانه در جامعه کنونی سلامت مردم به دلایل مختلف با خطر مواجه شده است. نگاه ما در سلامت اجتماعی این است که سلامت را تنها در داروخانهها و بیمارستانها نباید جستجو کرد، بلکه سلامت در روش زندگی، مهارتها و بسیاری از تواناییهای ما در زندگی روزمره میتواند تا حد زیادی تأمین شود».
دکتر نوربخش با اشاره به تعریف مسئولیت اجتماعی در ایزو ۲۶۰۰۰ مسئولیت اجتماعی را تأثیرات تصمیمات و فعالیتهای شخص بر جامعه و محیط از طریق رفتارهای شفاف و اخلاقی توصیف کرد.
وی تصریح کرد: «امروزه سازمانهای واقع در هر نقطه از دنیا، سهامداران و ذینفعان آنها آگاهی مناسبی نسبت به مزایای رفتارهای اجتماعی پیدا کردهاند. هدف مسئولیت اجتماعی کمک به توسعه پایدار است».
در بخش دیگری از این همایش دکتر شیدا مهنام، رئیس بخش اجتماعی کمیسیون ملی یونسکو در ایران بیان کرد: «کرسیهای دانشگاهی یونسکو برای ایجاد شبکههای علمی و به اشتراکگذاری دانش و همکاریهای مشترک میان دانشگاههای سراسر جهان تأسیس شدند و این کرسیها در زمینههای علوم طبیعی، علوم اجتماعی، فرهنگ و ارتباطات فعالیت خود را آغاز کردند».
وی افزود: «هدف از تأسیس کرسیهای یونسکو، تشکیل شبکهای بینالمللی میان دانشگاهها برای مشارکت در روند توسعه جوامع از طریق همکاریهای علمی با مشارکت استادان و دانشجویان از سراسر دنیا بوده است».
دکتر مهنام با بیان اینکه بیش از ۸۵۰ کرسی دانشگاهی از ۱۳۴ کشور دنیا در این شبکه گسترده علمی حضور فعال دارند، خاطر نشان کرد: «کرسی سلامت اجتماعی و توسعه یونسکو در سال ۱۳۹۵ با مشارکت دانشگاه تهران و کمیسیون ملی یونسکو در ایران فعالیت خود را آغاز کرده است. این کرسی در صدد است تا به شبکه جهانی کرسیهای دانشگاهی یونسکو متصل شود».
رئیس بخش اجتماعی کمیسیون ملی یونسکو در ادامه تصریح کرد: «تا با این اتصال استفاده از ظرفیتهای ملی در حوزههای علومطبیعی، علوم اجتماعی و مسأله اساسی سلامت اجتماعی شهروندان و فرآیند توسعه ملی را از زوایای مختلف بررسی کند. همچنین با برگزاری نشستهای تخصصی در سطح ملی و بینالمللی، انجام طرحهای پژوهشی مرتبط، فراهمآوردن زیر ساختهای تحقیقاتی برای علاقهمندان بهانجام فعالیتهای بشردوستانه در جهت ارتقای سلامت اجتماعی و توسعه کشور و اعزام استاد و دانشجویان به میدانهای پژوهش ملی و منطقهای، گام مهم در جهت اهداف عالی کشور برای ایجاد بسترهای علمی- پژوهشی در جهت توسعه پایدار ملی بردارد».
همایش مسئولیت و سلامت اجتماعی، بههمت مرکز آموزشهای ضمن خدمت دانشگاه تهران و با همکاری، پردیس البرز و کرسی یونسکو در سلامت اجتماعی در تالار دهشور پردیس علوم دانشگاه تهران برگزار شد.